29 Ekim 2011 Cumartesi

sirkencubin

müntahab-i şifa'ya göre yerakan (sarılık), taun (veba) ve nikris (gut vb.) 
  tedavisinde kullanılan ilaç. yâdigâr-ı ibn-i şerif'e göre sade olanı şekerle 
  veya balla hazırlanıyor. ballı olanın hazırlanışı: iki yüz dirhem bala iki yüz 
  dirhem su ilave edilir. kaynatıp köpüğü alınır ve koyulaştırılır. yirmi beş 
  dirhem sirke azar azar karıştırarak ilave edilir. (metinde tam açıklanmıyor, 
  ama bu arada karışım kaynamaya devam ediyor zannımca.) sonra su gidip bal 
  kalıncaya kadar kaynatmaya devam edilir. (yani karışımın miktarı eklenen su 
  miktarı kadar azalınca, 200-225 dirhem miktarına inince ateşten indiriliyor.) 
  kullanılacağı zaman karışımın bir kaşığı dört kaşık su içinde ezilerek 
  kullanılıyor. sade sirkencübinden başka, bezûrî (raziyane tohumu, kereviz 
  tohumu ve anason ile hazırlanan), sefercelî (ayva ile hazırlanan), rummânî 
  (narla hazırlanan) gibi başka türleri de mevcut. 

  (kaynaklar: celâlüddin hızır, müntahab-ı şifâ 1 giriş - metin, (hazırlayan 
  zafer önler), tdk yayınları, ankara 1990; tabîb ibn-i şerîf, yâdigâr, 
  (hazırlayan ayten altıntaş vd.), yerküre yayınları, istanbul 
  2003.)(sirkencubin, 18.08.2003 12:08)#3238638 ...  X 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder